Cumhuriyet Halk partisi Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse, “ Emekli olamayan çiftçiler ve prim ödemelerinin düzenlenmesi ile alakalı basın açıklaması yaptı.
BAŞKAN AHMET KÖSE TARAFINDAN YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI
Kendi nam ve hesabına çalışan esnaf ve çiftçilerin sosyal güvenlik işlemleri, eski ismiyle Bağ-Kur’lu olanlar, şimdi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın 4/b maddesi kapsamında bulunuyor. Çiftçiler de zorunlu tarım sigortalısı olarak tanımlanıyor
Çiftçilerin ve Esnafın 2022’de 2 bin 158 lira olan BAĞKUR primleri 2023’te 3 bin 452 liraya çıkmıştır, Hazine teşvik indirimiyle 2 bin 952 lira 36 KURUŞ olan bu tutarı çiftçilerimizin çok büyük bir kısmının ödeme imkanı bulunmuyor. BAĞKUR primlerinin çiftçi ve esnaf vatandaşlarımızın zorlanmadan ödeyebileceği seviyeye düşürülmesini talep ediyoruz. Çiftçilerin tarım BAĞKUR primlerine uygulanan yüzde 5 oranındaki Hazine teşvik indiriminin enflasyon göz önüne alınarak makul düzeye yükseltilmesi gerekmektedir.
Diğer sigortalılar 20 yıl, çiftçilerimiz ve esnafımız 25 yıl prim yani 9000 gün ödeme yapmak zorundadır. Buna rağmen eski adıyla SSK, yeni adıyla 4A tabir edilen sigortalılar giriş tarihine göre 5000 ila 6000 gün prim ödediği zaman emekli olabilmekte, üstelik bağ kurluya göre daha yüksek emekli maaşı bağlanmaktadır. Bağ kurlu çiftçilerimizin ve Esnafımızın 9000 gün prim ödeme şartı, EYT yasası ile 7000 güne indirilmeli ve haksızlık giderilmelidir.
Emekliler arasındaki maaş farkının giderilmesi olarak tanımlanabilecek intibak yasa teklifinin, hiçbir ayırım yapılmadan tüm emeklileri kapsayacak şekilde düzenlenmesi sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. İntibak Yasası, emeklilerin insanca yaşayacağı ücretin sağlanması açısından hayati bir önem taşıyor. Aynı Sosyal güvenlik çatısı altındaki emekliler farklı maaşlar almaktadır. Bu adaletsizlik giderilmeli, Bağ kurlu çiftçi ve esnafımız hak ettiği gibi diğer emekliler ile aynı emekli maaşını almalıdır.
Çiftçilerimizden alınan primler düşürülmezse, tarım BAĞKUR sigortalı sayısı azalmaya devam edecektir. Çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntılı dönemin dikkate alınarak, muafiyette geçen sürelerin borçlandırılması imkanı sağlanmalı. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili Kanunda değişiklik yapılırken, tarım BAĞKUR sigortası prim gün sayısı, 2008’de olduğu gibi 15 güne indirilmelidir. Tarımda çalışan çiftçilerin çalışma şartlarının zorluğu dikkate alınarak, 90 gün yıpranma payı ilave edilmelidir.
Tarımda çalışan kadınların çok büyük bir kısmı sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değildir. Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sisteme katılımı desteklenmeli, gençlerimizi ve kadın çiftçilerimizi tarımda tutmak için teşvik edici önlemler alınmalı. Kadınların sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğumları nedeniyle hizmet borçlanması yapabilmeleri de sağlanmalıdır. Devletimiz çiftçilerimizin sosyal güvenlik hakkını devlet eliyle verebilecek güçtedir. Devletimiz ülkemizi besleyen çiftçilerimizi sosyal güvenlikten yoksun bırakmamalıdır.