1. Haberler
  2. Bursa Bölge
  3. MUTLAKA OKUNMASI GEREKEN BİR YAZI ‘SU YILI!

MUTLAKA OKUNMASI GEREKEN BİR YAZI ‘SU YILI!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

BEBKA Genel Sekreterliği ve bir çok önemli görevlerde bulunan halen BUSKİ’ de daire başkanlığı görevini yürüten İsmail Gerim SU ile ilgili önemli bir yazı ele aldı. İşte o Yazı

SU YILI

Yeni Yıla yaklaşık üç ay kaldı.

Adli Yıl bir Eylül’de başladı.

Akademik Yıl yine içinde bulunduğumuz Eylül ayı itibarıyla başladı.

Mali Yıl 1983 yılına kadar 01 Mart ile bir sonraki yılın 28 Şubat tarihleri arasında uygulanırken sonrasında 01 Ocak – 31 Aralık tarihlerine çekilerek Takvim Yılına uygun hale getirildi.

Su Yılı ise ilk olarak ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) tarafından 1911 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Su Yılı 01 Ekim ile bir sonraki yılın 30 Eylül tarihleri arasındaki süreyi ifade eder.

Su her geçen gün önemini daha da artırarak gündemimizde yerini koruyor. Barajların durumu, yeraltı kuyularının derinlikleri, suyun kalitesi günlük sohbetlerin en üst sırasında yerini koruyor. Su varlığının kaynağı olan yağışların durumu ise Ülkemizin gözbebeği kurumlarından olan Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından izlenerek kayıt altına alınıyor ve istatistiki olarak da internet sayfasında düzenli olarak yayınlanıyor.

Geçtiğimiz son iki su yılının (2024 Yılı Eylül hariç) ortalamalarla mukayesesine bakıldığında 2024 Su Yılının 2023 Su Yılı ortalamalarına göre daha iyi olduğu görülüyor.

 

2023 yılının geneline baktığımızda ise; Ülkemizin 2023 yılı alansal yağışının 641.5 mm olarak, yıllık ortalama alansal yağış miktarı olan 573.4 mm (1991-2020) den daha iyi olduğu, Yağışların da normaline göre %11.9, 2022 yılı yağışlarına göre %27.3 artma meydana geldiği kaydedilmiştir.

2008 yılı 1974 yılından günümüze kadar görülen en kurak yıl (451.6 mm) olup ülke genelinde yıllık yağışlar 3 (üç) yıl normali altında gerçekleştikten sonra 2023 yılında normalin üzerine çıkmıştır.

Marmara Bölgesi 2023 yılı yağışı 716.5 mm, 1991-2020 yılları ortalaması (normali) 670.0 mm, 2022 yılı yağışı ise 525.2 mm olarak gerçekleşmiştir. Yağışlarda normaline göre % 6.9 ve 2022 yılı yağışına göre %36.4 artma gözlenmiştir.

Türkiye genelinde alansal yağışlar 2023 yılı Ocak, Şubat, Ağustos, Eylül, Ekim ve Aralık aylarında normallerinin altında gerçekleşirken, en yağışlı ay 109 mm ile Kasım ayı ve en az yağışlı ay 6 mm ile Ağustos ayı olmuştur. Ülke genelinde haziran ayı yağışları son yedi yıldır normalleri üzerinde ve son 63 yılın en yüksek ikinci seviyesinde gerçekleşmiştir. Ekim ayı yağışları ise son beş yıldır normalleri altında seyretmektedir.

2023 yılı il merkezlerine düşen yağışların dağılımında ise 50 mm’yi aşan yağışların toplam yağışlı gün sayısına oranında en yüksek oran Antalya’da meydana gelmiş olup yağışların %11.5’i 50 mm’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Bursa’da ise bu oran %0,9 dur.

Bir “Su Yılı’nı bitirirken yeni gelen su yılı için temennim bereketli bir yıl olması. Su hayatımızın vazgeçilmezi. Yüzey sularının ve yeraltı sularının kıymetini bilelim.

Geçmiş tecrübelerimiz, gelecek öngörülerimiz ve teknolojinin her türlü imkânı ile suyun bir damlasını bile israf etmemek ve kirletmemek için doğru hareket edelim.

Suyun aynada yansıması Us olarak karşımıza çıkar. Us, Türk Dil Kurumu sözlüğünde düşünme yetisi olarak verilir.

Suyun bize yansıttığını kaybetmeyelim.  Suyu Us’lu kullanalım.

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MUTLAKA OKUNMASI GEREKEN BİR YAZI ‘SU YILI!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir